Ismét magzatvédelem

A hétvégi futárpostával kapják kézhez a képőviselők a magzatvédelmi törvény módosításáról szóló javaslatot. Benyújtására az Alkotmánybíróság határozata kötelezett. E határozat két lehetséges utat vázolt fel: vagy pontosan meghatározni azon eseteknek körét, amelyek indokolják az abortuszt, vagy a várandós anya és születendő gyermeke közötti vélt vagy olykor valós érdekellentétet úgy oldani fel, hogy az önmaga érdekeinek védelmére természetszerűen képtelen magzat helyzete erősödjék.

Mindkét út alkotmányos tehát. A törvény hatályos formájában azonban a magzat nem kap elég támogatást: például azért,  mert a Bokros csomag megszüntette a várandóssági pótlékot.

A magam részéről az indikációs listát - a konkrét indikációktól szinte függetlenül - nem tudom elfogadni. A magzat elpusztítása ugyanis a törvényben elfogadott indokok fennállta esetén jogszerű lenne. Kinek van joga engedélyezni ezt egy olyan országban, amelyben a halálbüntetés tilos?

A magzat javára szóló intézkedések növelése esetén csökken azon esetek száma, amelyekben egyáltalán felmerül az abortusz gondolata. Közeledhetünk a valódi cél, az abortusz mentes Magyarország felé. A magzatvédelmi törvény meghozatala után ez a folyamat meg is indult, a Bokros csomag sajnos visszájára fordította egy időre.

1994-98 között kevés történt annak érdekében, hogy egyre kevesebben tartsák az abortuszt járható útnak, s egyre többen érezzenek késztetést gyermeknek adni életet. A gyermekbarát társadalom kialakulása sok és folyamatos intézkedést igényel, az élet úgyszólván minden területén.

A beterjesztett törvényjavaslattal kapcsolatban két fő kérdés merül fel: jó irányban keresi-e a megoldást, és elég hatékony-e az abortusz visszaszorítása érdekében.

Az irány jó. A magzat helyzetét erősítő lépések azonban jelentéktelenek. A törvényjavaslat így csak formai szempontból elégítheti ki az alkotmányos követelményeket. A módosítás nem ad érdemi többletvédelmet a magzatnak, tehát keresztény képviselő számára megítélésem szerint nem fogadható el.

A törvénytervezet vitája még nem kezdődik el a héten, de a kérdésre - rendkívüli fontossága miatt - rendszeresen visszatérünk. A törvényjavaslat megszavazása egyértelműen lelkiismereti kérdés, a Fidesz - Magyar Polgári Pártban biztosan nem lesz kötelező szavazás.

Azonban sokkal többről van szó, mint a képviselők egyéni lelkiismeretéről. Nem elég elutasítani a javaslatot, tenni kell, egyre többet, egyre jobbat a megszületendő új nemzedékért. Ahogy a kormányprogramban vállatuk, s ahogy tesszük is 1998 óta folyamatosan. Most az lenne a jó, ha lehetne egy konkrét, áttekinthető és hatékony élet-segítő csomagot készíteni.

Magyarországon sokan vannak, akik ellenzik az abortuszt. Kár lenne, ha azok, akik más más úton törekednek az abortusz mentes Magyarország megteremtésére, nem egymást segítve, hanem egymással is tusakodva, az erők szétforgácsolásával az ellenoldal malmára hajtanák a vizet.

Surján László

Vissza a kezdőlapra