Betörték a román nagykövetség ablakát

Ismeretlen tettesek az éjszaka betörték a budapesti román nagykövetség ablakát, és fenyegető telefonhívások érkeztek a külképviseletre. Az incidens valószínűleg összefügg a tiszai ciánszennyezéssel.
Ez azonban nem mentség. A román állam, ha jogilag felelős is a történtekért, kész arra, hogy viselje a következményeket is, Európai normák szerint. Az ablakbetörők viszont ezt a szintet nem érték el.

Horváth Gábor külügyi szóvivő elmondta, a tárca sajnálatosnak tartja a történteket és elítéli az ilyen fellépéseket. Emlékeztetett arra, hogy a két ország kormánya közös munkabizottságot hozott létre a tiszai környezetet ért ciánszennyezés következményeinek megállapítására, az okok, a károk és a felelősség feltárására. A román kormány konstruktív szellemben együttműködik a magyar hatóságokkal - hangoztatta a szóvivő, és arra kérte a magyar állampolgárokat, hogy az éjszakaihoz hasonló incidensekkel ne zavarják meg a két ország jószomszédi viszonyát.

A külügyi tárca haladéktalanul megtette a szükséges lépéseket a román külképviseletek biztonsága és zavartalan működési feltételeinek biztosítása érdekében.
Sajnáljuk a történteket, s akkor is elnézést kérünk a nagykövetségtől, ha egyesek provokációra gyanakodnak. Mindkét kormánynak önfegyelemre van szüksége, hogy az amúgy is nehéz helyzet ne romoljék tovább. Az ausztrál cég vezetőinek felháborító nyilatkozatai pedig nem érték meg a nyomdafestéket.
Ezeket viszont senki ne keverje össze a román kormány véleményével. Azokban a kérdésekben kell ütközni, ahol valós érdeket sért egy másik ország, a katasztrófáknak pedig közös munkára kell serkenteniük.

Az MSZP és az SZDSZ a kocsmai politizálás szintjére került, amikor egy ilyen katasztrófa bekövetkeztét kormány elleni támadásra használta fel.

Kérünk mindenkit, hogy ne ablakbetörő indulatokat forraljon magában, hanem vegye észre, a halálos méreg úgy zúdult át az Alföldön, többek között Szolnok és Szeged térségén is, hogy egyetlen emberveszteség nem volt. Mit tett a kormány? Csak ennyit… Kinek kell új politikai stílust felvennie?
 

A

Vissza a kezdőlapra