Alfred Gusenbauer lesz az új SPÖ elnök
osztrák kommentárok

A bécsi Kurier: Gusenbauer ideológiai téren szilárd és világos elveket vall: pragmatikus baloldali, akinek múltja a romantikus-forradalmi mozgalomban telt. Gusenbauerral az SPÖ világosan állást foglal a jelenlegi kormány ellen, s az új irány a balközép, természetesen a zöldekkel. A célcsoportok: a Schüssel-Haider kettős által megriasztott polgári választók, az elkeseredett elvtársak, a kiábrándult liberálisok és a tiltakozásból nem szavazók - itt van mit keresni, ha marad a pártok jelenlegi polarizációja. Gusenbauer feladata, hogy a hatalomban elkényelmesedett pártot átállítsa az ellenzéki létre. A parlamentben nem lesz gondja: remek szónok és elég sok "magas labdát" kap majd a koalíciótól. A probléma majd akkor kezdődik, amikor ő lesz a kancellárjelölt: államapparátusi tapasztalata nincs. Ám erre a jelek szerint lesz ideje felkészülni az ellenzéki padsorban - több is, mint amennyinek ő és pártja örülne.

A Die Presse című konzervatív lap szerint az SPÖ elnökségi ülése előtt nem tudták eldönteni, mi legyen az SPÖ programja az ellenzékben: vissza a vörös gyökerekhez, vagy inkább pragmatikusan az új időkbe - zárt közösségként, vagy nyitott mozgalomként. Sokan előbb az új irányt szerették volna megvitatni, s ahhoz megkeresni az új vezetőt, de végül a fordítottja történt. Gusenbauert jelölték és remélik, hogy majd csak megtalálja a helyes utat. Mindazonáltal a tanácstalan pártban Gusenbauer a belső megnyugvás jele, még akkor is, ha jelölése zavarból született. A pártkarrieren kívül mást nem ismer, pedig az SPÖ-nek vele kell választ találnia minden nyitott kérdésre, megvívni irányzati harcait. Gusenbauer fiatal és mégis olyan a fellépése, mint egy régmúlt időkből érkezett elvtársé. Majd kiderül, hogy ez lesz-e az SPÖ sikerreceptje.

A liberális Der Standard úgy véli: Gusenbauer előtt nehéz feladat áll. Mindenekelőtt ki kell építenie bázisát, s ezt nemcsak a párt központjában, hanem a parlamentben is el kell érnie, ahol a politika java zajlani fog. Ebben hasznára válik, hogy pártján múlik a minősített többség, amelyért a kormánynak most majd többet kell fáradoznia, mint eddig bármikor. A párton belül pedig meggyőző tevékenységet kell kifejtenie: a jobb- és baloldal közötti vita még nem dőlt el. A konfliktus legkésőbb akkor a felszínre fog törni, amikor a kancellárjelöltről kell majd dönteni a következő választások közeledtével. Bár addig még jó idő eltelik, hacsak a mostani kormány a szakértelem hiánya, vagy elvi összeférhetetlenség miatt föl nem bomlik. Alfred Gusenbauer, a klasszikus kompromisszumos jelölt és pragmatikus politikus addig belenőhet szerepébe, amely ma még igencsak nagy neki.
 
 

Vissza a kezdőlapra