Médiakuratóriumok: nincs béke


Nem sikerült megegyezni az ellenzéknek és a kormánypártnak a Duna televízió és a Magyar Rádió kuratóriumainak összetételéről. A fő kérdés: milyen arányban osszák el a négy ellenzéki helyet. A helyzetet a rádió Krónika műsorában elhangzottak alapján ismertetjük.
A szocialisták és a MIÉP egyaránt két-két helyre tart igényt, azonban így - has marad 8 tagú a kuratórium - a szabaddemokratáknak egy sem jutna. Az ellenzék elveti azt a javaslatot, miszerint mind a hat parlamenti párt két-két jelöltet delegáljon, ugyanis így a MIÉP segítségével kétharmados jobboldali többség alakulna ki.
Sasvári Szilárd, a kulturális és sajtóbizottság elnöke szerint az Alkotmánybíróság döntése egyértelmű. Két utat jelölt meg. Az egyik arról szólt, hogy vagy konszenzussal megegyezik az ellenzéki oldal a közös jelöltjeiről, vagy nagyobb létszámú kuratóriumot kell létrehozni. Miután egyik utat sem választotta az ellenzék, ezért patthelyzet van az ő oldalukon mindaddig, amíg nem sikerül megegyezniük.
Lendvai Ildikó (MSZP) szerint nehéz helyzetben van a házelnök úr, akár jogászként is, hiszen egykori professzora, a jelenlegi legfőbb ügyész állásfoglalásával is szembe került. A legfőbb ügyész úr arról foglalt állást, hogy közös jelölt, nem közös jelölt, a Parlament elé kell terjeszteni az ellenzéki jelölte-ket és a Parlamentnek dönteni kell. Ennek hiányában törvénytelen állapot jön létre.
Az Alkotmánybíróság azt mondja, hogy amennyiben nincsenek ellenzéki jelöltek, akkor megalakulhat a csonka kuratórium. A legfőbb ügyész úr levele éppen azt értelmezte, hogy most vannak jelöltek, voltak a televíziónál is, nem közösek, de létező jelöltek, amelyeket egyébként közjegyző előtt nyújtott be az MSZP és az SZDSZ is.
Keressük újra a bírósági jogorvoslat útját, úgy gondolom, erre most több esélyünk van, zsebünkben a legfőbb ügyész állásfoglalásával.
Tehát, a médiakuratóriumok kérdéséről holnap a Parlament fog dönteni. Viharos ülés lesz, bár a személyi döntésekhez nem kapcsolódó vitát a többség ma levette a napirendről.
 
 

 
 

Vissza a kezdőlapra