Csonkán sincs kuratóriuma a Duna TV-nek

Fél kilenc van. Most már bizonyára a hírek élén van, ami az országgyűlésben történt. A baloldali ellenzék kivonult, s az ORTT tagjaira sem adott le szavazatokat. Ám rendben mentek a szavazások, a 210 jelenlévő képviselőből 193-195 szavazat jutott az egyes jelölteknek.

A Duna TV kuratoriumánál azonban Pálfy G. István nem kapta meg az elegendő szavazatot, s őt követően már senki sem. A hevenyében kikért szavazási listák még nem adtak elegendő magyarázatot. Volt Fidesz frakció tag, aki folyton nem-mel szavazott (Tölgyessy Péter), és volt miniszter, aki nem szavazott. Szabó miniszer úr később tiltakozott, mert minden szavazáson részt vett, a kimutatás szerint viszont neve mellett a nem szavazott jelzés került.

Az elnök utólag nem módosíthatta meg  a szavazás eredményét, csak felhívta a képviselőket, hogy mindig ellenőrizzék a szavazógép kijelzőjét. Nem találta házszabály szerűnek Szájer József javaslatát sem: nem volt mód új beterjesztéssel újra szavazni még ma este. Eredmény: Van ORTT, van (csonka) rádiós kuratórium, nincs Hungária közalapítványi kuratórium (DUNA TV). Lesz sok-sok vita.
Az ellenzéknek módje lett volna a.) közös jelöltet állítani, b.) a kuratórium kibővítésére tenni javaslatot. Nem tették, s céljuk szemmel látható volt: ismét vádaskodni a kormányzati arrogancia miatt.

Azt azonban a szavazási listák pontos egybevetésével tisztázni kell, miért is hiusult meg a DUNA TV kuratóriuma.- Lehetett véletlen, lehetett tudatos. Ez a helyzet az első valós koalíciós válság. Megoldódik.

Vissza a kezdőlapra