A Szentatya Egyiptomban

II. János Pál tegnap Egyiptomba érkezett. Az egyiptomi hatóságok rendkívüli biztonsági intézkedéseket foganatosítottak az alkalomra.  A harmonikus muzulmán-keresztény együttélést és a az átfogó közel-keleti béke   megkötését szorgalmazta II. János Pál pápa tegnap, miután megérkezett Kairóba, és elítélte a vallás nevében elkövetett erőszakcselekményeket. A pápa korábbi szokásával ellentétben megérkezése után nem csókolta meg a földet, csupán egy egyiptomi földet tartalmazó edényt érintett az ajkaival, ami növekvő fizikai gyengeségének a jele.
 
A nyolcvanéves katolikus egyházfő Egyiptomban többek között magán találkozót bonyolít le Hoszni Mubarak elnökkel, udvariassági látogatást tesz Senuda kopt-ortodox pátriárkánál, majd Mohamed Szaid Tantavinál, az Al-Azhar egyetem nagysejkjénél, az első számú szunnita iszlám vallási vezetőnél.

Pénteken a szentatya misét pontifikált az egyiptomi Miasszonyunk-székesegyházban, amelyet kopt ortodox ökumenikus találkoz követett. Az egyiptomi látogatás fénypontjaként és egyben befejezéseként a pápa elzarándokol a Sínai-hegyhez, és az ottani Szent Katalin-kolostorban igeliturgiát vezet.

Egyiptom a jubileumi zarándokút elsô állomása. A tervek szerint március 20–26. között Jordániába és a Szentföldre is ellátogat.

II. János Pál látogatása Hoszni Mubarak egyiptomi elnök számára jó alkalom, hogy a vallási türelem képét állítsa szembe az újévi felekezeti erőszakos cselekményekkel, amelyekben 19 kopt keresztény és két muzulmán vesztette életét egy déli faluban.Egyiptom 66 milliós népességének 7–15 százaléka keresztény, túlnyomó többségük az önálló kopt ortodox egyházhoz tartozik. Az egyiptomi látogatás a katolikus egyházfô kilencvenedik külföldi útja, amelynek során negyedszer keres föl arab országot. II. János Pál a bibliai események idôrendjének megfelelôen akarta szervezni mostani látogatássorozatát. Elôször a káldeusok városába, Urba szeretett volna utazni, de mivel az iraki hatóságok nem voltak hajlandók fogadni ôt, szerdán a Vatikánban ünnepélyes ceremónia keretében, képzeletben tette meg utazását Ábrahámnak – a monoteista vallások ôsatyjának – a szülôföldjére. Egyiptomban az egyházfô Mózes nyomdokain haladva keresi fel a bibliai helyeket, így a Sinai-hegyet, ahol annak idején Isten közölte Mózessel a tízparancsolatot, a zsidó néppel kötött új szövetség szimbólumát. A szentföldi látogatás Krisztus életének helyszíne, a pápa azzal a látogatásával kívánja lezárni a jubileumi év elejére idôzített zarándoklatát.

Vissza a kezdőlapra