Vigyázó szemünket most Bukarestre vessük
Constantinescu a Securitate utóéletéről

Emil Constantinescu kijelentette, hogy a volt kommunista diktatúra hírhedt politikai rendőrsége mára legyőzte őt. Mint mondta: a volt rezsim politikai aktivistái és a régi szekusok a szélsőségesen nacionalista Nagy Románia Pártban, majd a volt államfő, Ion Iliescu Szociális Demokrácia Romániai Pártjában gyűltek össze. Constantinescu úgy fogalmazott, hogy 1990 előtt a Securitatéval semmilyen kapcsolata nem volt, a politikai rendőrség a kommunista diktatúra idején nem figyelte őt. Mára azonban félelemben tartja ez a szervezet. Úgy véli, hogy az elmúlt években minden politikai vitát ezek az erők manipuláltak, bármikor bármilyen mocskolódást képesek elterjeszteni és hitelessé tenni - mondta arra figyelmeztetve, hogy az idén - a választások évében - Románia a legszégyentelenebb populizmust fogja átélni.

Nem lehet, legalábbis ami a politikai rendőrséget illeti, párhuzamot vonni Magyarország és Románia között. Valamit azonban érdemes végig gondolnunk. Időről időre nálunk is elterjednek "hírek", biztos "információk", amelyek birtoklása bennfentessé tesz, s épp ezért sokan és szívesen terjesztik őket.
Ezeket jellemzi, hogy mindig tartalmaznak valami valós elemet, ami hihetővé varázsolja a dolgot.
Ám a féligazság: teljes hazugság.
Olyan hírekről van szó, amelyek hatása a politikai jobb-közép lejáratása, félelem-keltés, reményvesztés. A suttogó propaganda jól bejáratott eszköze volt a baloldalnak, annak idején külön dezinformációs részleg működött.
Most, a hatalom birtokában a polgári oldal nem süllyedhet olyan mélyre, hogy a kutyaharapást szőrivel gyógyítsa.
Azt sem tehetjük, hogy nem beszélünk a dologról, mert túl nagy a tét, és túl profik az ellefelek.
Lám Constantinescu úr a maga bőrén tapasztalja az árnyékhatalom erejét. Figyeljünk kijelentéseire.
Legyünk először is óvatosak, ne higgyünk el mindent, amit mondanak.
A Magyar-Hon-Lap vállalja, hogy tisztázza a hozzá beküldött hírek valóság-tartalmát. Mérsékelt, de növekvő nyilvánosságát felhasználja, hogy tisztuljon a bizony már nálunk is zavaros kép.
Vegyük észre, akik uralkodni szeretnének ismét felettünk, nemcsak szavazatainkat akarják, gondolatainkat is befolyásolják.
Etetnek - mondja köznyelv. A leköszönő évszázad a nagy átverések, az állami manipulációk százada. Az állam kezéből már kivették ezeket az eszközöket, de lám, Romániában "maszekben" tovább működik. Csak Romániában?
Tehát várjuk olvasóink jelzéseit, kérdéseit. Küldjenek e-mailt, a levél tárgya legyen: Azt hallottam...

Vissza a kezdőlapra