WEB kamerák, városképek

Viszonylag új, de már sok  meglepetést tartalmazó internet műfajjal ismerkedünk.
 A Földet már behálózták a web kamerák, amelyek hol minden másodpercben, hol ritkábban küldenek el egy-egy felvételt. A MHL már mutatott folyamatos képet a mexikói vulkánkitörésről. Vannak web helyek, amelyek képek sokaságát kinálják, de talán érdekesebbek azok, 
amelyek  a helyszínt élő felvételekkel mutatják be.

Ezek különleges alcsoportja a síterepek bemutatása.

Néhány linket mutatóba ide másoltunk:
A gellérthegyi panoráma Budapest, s így hazánk szimboluma is. A gödöllői Szabadság tér is megtekinthető, vagy akár Szekszárd és még több magyar város.

Kiléphetünk a hazai körből, elérhető szinte az egész világ. Az Old Faithful gejzír például. Vagy a Loch Ness jobban érdekel? Kinézhettél a Sydneyben lévő Ana Hotel ablakából is, de ez a kamera jelenleg nem küld képeket. Viszont láthatod a Sirató falat Jeruzsálemben.

Folytassuk a sort. Párizs,  avagy jobban érdekel Bangkok? Szemed előtt a világ. Átírhatjuk Vernét: Nyolcvan kattintással a Föld körül. (A kattintások után ébresztő, amit látsz, nem azonos élmény a tapasztalással. Mindez, amit a webkamerák mutatnak érdekes, de nem merüljünk el soh a virtuális világban. Jobb az igazi.)

Némelyik képre kicsit várni kell, de általában megéri. Olykor egy kis fényképezégőp rajza is fellelhető a web-kamerás honlapokon.Rájuk kattintva magad is csinálhatsz felvételeket. Van kamera, amelyik sötétben nem működik, van amelyik folyamatosan szolgál.Némelyik lapon álló képet kapunk, de rákkattintva - és várva egy-két percet - élővé változik.

És itt egy web kamera kereső. Már ha működik. Ma  már ebből is több van. Magyar nyelvű is. (Kis hibával, mert keverte Ausztriát és Ausztráliát.)
 

Manhattan (New York) madártávlatból Kép gyűjteményből is van bőven. Itt van pl. a Mount Everest:


Vissza a kezdőlapra